fbpx

LET'S GO GREEN

 

Wij zijn als organisatie ontzettend dankbaar dat we gebruik mogen maken van de prachtige Dordtse binnenstad als festivalterrein en uiteraard willen we deze weer even mooi en schoon opleveren. Als Big Rivers en zijn bezoekers zijn we samen verantwoordelijk om een zo klein mogelijke ecologische footprint achter te laten. We proberen ons ieder jaar te verbeteren en stappen te nemen richting een festival met een zo’n klein mogelijke footprint.

Om dit in goede banen te leiden, is het ‘Let’s Go Green-team’ opgericht. Hierbij worden geïnteresseerden opgeroepen om mee te denken met ons duurzaamheidsbeleid.

 

Wat wij doen én wat jij zoal kunt doen om zo duurzaam mogelijk bezig te zijn, lees je hieronder.

Z

Afval

Het festival werkt met herbruikbare plastic glazen. Deze speciale Big Rivers glazen koop je eenmalig voor €3,50 en kun je bij het halen van een nieuw drankje inwisselen voor een nieuw glas. Hiermee besparen we per jaar zo’n 3 ton afval. Aan het einde van het festival kun je hem mee naar huis nemen als leuke souvenir!

Afval kan gescheiden ingezameld kan worden in de diverse afvalbakken op het festivalterrein.

Z

Catering

De artiesten- en crewcatering is waar mogelijk plantaardig en lokaal geproduceerd.

Z

Drukwerk & papier

Er wordt al een aantal jaar geen programmaboekje gedrukt. Het programma wordt online aangeboden via TimeSquare en op onze website en hij staat de week voor het festival in de festivalkrant van Dordt Centtraal. Contracten worden niet uitgeprint maar allemaal digitaal getekend en verzonden. 

Z

Vervoer

De afgelopen jaren heeft het festival extra fietsenstallingen geplaatst, om meer ruimte te creëren voor mensen die met de fiets komen. Het festival is verder heel goed bereikbaar met het OV. Zo worden bezoekers gestimuleerd om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen.

Z

Vrijwilligers

Op een enkeling na komen alle vrijwilligers van het festival uit de omgeving van Dordrecht dus we beperken de vervuiling door zo min mogelijk gebruik van auto’s. Big Rivers is een inclusieve organisatie, waar iedereen welkom is.

Z

Zorg voor bezoekers

Er zijn drie vaste gratis watertaps in Dordrecht. Deze blijven gewoon in gebruik tijdens het festival. Je vindt ze op het Achterom, bij het Drievriendenhof en bij de Grote Kerk. Oordoppen zijn verkrijgbaar bij de merchandisekraam. 

Z

Energie

Het grootste gedeelte van ons festival draait op vaste spanning. Helaas zijn er nog niet genoeg vaste punten in de binnenstad om het hele festival hierop te laten draaien en er worden daarom nog enkele generatoren gebruikt. In 2019 draaiden deze generatoren voor het eerst op HVO. HVO is een Hydrotreated Vegetable Oil en door het gebruik hiervan hebben we veel minder Co2-uitstoot.

Z

Aankleding

Het festival wordt elk jaar uitbundig gedecoreerd. Deze decoratie gebruiken we elke editie opnieuw en daarmee sparen we het milieu. Van ‘oude’ banners worden door ons enthousiaste decoteam o.a. tassen gemaakt, die we weer aanbieden in de merchandise kramen. Ballonnen zijn een echte no-go.

Z

Foodtrucks

Er is een zero tolerance policy op plastic verpakkingen bij de foodtrucks. De foodtrucks serveren in papieren (of andere niet-plastic) verpakkingen en bestek zodat dit ook weer gescheiden ingeleverd kan worden. Daarnaast zamelen we de gebruikte olie apart in en kijken we of de overige voedselresten zo veel mogelijk gereduceerd of hergebruikt kunnen worden. De foodtrucks worden aangespoord zo veel mogelijk duurzaam te verkopen door middel van de uitreiking van een ‘Green Food Award’ en extra promo op de website.

Wat kan jij zelf doen?

  • Woon je in Dordrecht? Kom lekker lopend of met de fiets naar het festival!
  • Liever met de bus? Alle Qbuzz- bussen in Dordrecht rijden elektrisch. 
  • Kom je van ver? Neem dan het OV! Big Rivers is goed bereikbaar met de trein of de waterbus.  
  • Kom je toch met de auto? Zorg dan dat je auto vol zit. Een service als BlaBlaCar kan je hierbij helpen. 
  • Elektrische auto huren? Dat kan via MyWheels of SnappCar.
  • Gooi je afval in de daarvoor bestemde afvalbakken, let hierbij op afvalscheiding. Sigaretten horen ook in de afvalbak of neem een zakasbak mee. 
  • Zin in lekker eten? Kies een keer voor plantaardig en/of lokaal. 
  • Wil je de herbruikbare Big Rivers glazen niet bewaren voor thuis? Lever ze dan in bij één van de inleverpunten. 
  • Breng je je eigen eten en/of drankjes mee? Zorg dan in ieder geval dat je het afval in de daarvoor bestemde bakken gooit.
  • Bewaar je Big Rivers ketting voor volgend jaar!