fbpx

samen bouwen aan big rivers

Bij het Big Rivers festival draait alles om samen genieten, muziek en elkaar ontmoeten in onze prachtige Dordtse binnenstad. Wist je dat elk drankje dat je bij onze horeca haalt, bijdraagt aan het behoud en de groei van het festival? Dat geldt ook voor de merchandise. Iedere euro die we verdienen, investeren we direct terug in het festival – van het boeken van artiesten tot het verduurzamen van ons terrein. Onze sponsoren en de gemeente spelen een grote rol, maar ook jij maakt een belangrijk verschil! Zo zorgen we samen dat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van de geweldige muziek en sfeer. Maak zoveel mogelijk gebruik van onze horecapunten en laten we samen toasten op een duurzame toekomst voor Big Rivers. 

Big Rivers glazen

 

Glazen  01

Het festival werkt met herbruikbare plastic glazen. Deze speciale Big Rivers glazen koop je eenmalig en kun je bij het halen van een nieuw drankje inwisselen voor een nieuw glas. Met deze aankoop steun je de volgende editie van Big Rivers en aan het einde van het festival kun je hem mee naar huis nemen als leuk souvenir.
Geniet het hele jaar door van je mooie Big Rivers herinneringen!

afval 02

Afval kan gescheiden ingezameld kan worden in de diverse afvalbakken op het festivalterrein. We zijn te gast in de oude binnenstad van Dordrecht, Dus gooi je afval waar het hoort, een schoon festivalterrein draagt ook bij aan een positieve beleving van ons festival. Door een glas te kopen, besparen we per jaar zo’n 3 ton afval.

VERVOER 03

De afgelopen jaren heeft het festival extra fietsenstallingen geplaatst, om meer ruimte te creëren voor mensen die met de fiets komen. Het festival is verder heel goed bereikbaar met het OV. Zo worden bezoekers gestimuleerd om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen.

Wist je dat Qbuss tijdens Big Rivers in Dordrecht langer doorrijd en fiestenstallingen Statenplein en Raamstraat langer open blijven?

 

watertappunten  04

Er zijn vaste gratis watertaps in Dordrecht. Deze blijven gewoon in gebruik tijdens het festival. Als het erg warm wordt plaatsen wij zelfs waterpunten bij.

Heb je andere dorst, dan ben je natuurlijk van harte welkom bij een van onze barren op het festivalterrein. 

 

Energie   05

Waar mogelijk draait ons festival op vaste spanning. Helaas zijn er nog niet genoeg vaste punten in de binnenstad om het hele festival hierop te laten draaien en er worden daarom nog enkele generatoren gebruikt. Sinds 2019 draaiden deze generatoren voor het eerst op HVO. HVO is een Hydrotreated Vegetable Oil en door het gebruik hiervan hebben we veel minder Co2-uitstoot.

 

Energie   05

Waar mogelijk draait ons festival op vaste spanning. Helaas zijn er nog niet genoeg vaste punten in de binnenstad om het hele festival hierop te laten draaien en er worden daarom nog enkele generatoren gebruikt. Sinds 2019 draaiden deze generatoren voor het eerst op HVO. HVO is een Hydrotreated Vegetable Oil en door het gebruik hiervan hebben we veel minder Co2-uitstoot.

FOODTRUCKS 06

Er is een zero tolerance policy op plastic verpakkingen bij de foodtrucks. De foodtrucks serveren in papieren (of andere niet-plastic) verpakkingen en bestek zodat dit ook weer gescheiden ingeleverd kan worden. Daarnaast zamelen we de gebruikte olie apart in en kijken we of de overige voedselresten zo veel mogelijk gereduceerd of hergebruikt kunnen worden

AANKLEDING 07

Het festival wordt elk jaar uitbundig gedecoreerd. Deze decoratie gebruiken we elke editie opnieuw en daarmee sparen we het milieu. Van ‘oude’ banners worden door ons enthousiaste decoteam o.a. tassen gemaakt, die we weer aanbieden in de merchandise kramen. Ballonnen en streamers zijn een echte no-go.

catering 08

 

De artiesten catering is geheel veganistisch. Daarnaast werken wij zoveel mogelijk met locale cateraars zo ondersteunen we niet alleen de plaatselijke economie, maar verminderen we ook de ecologische voetafdruk van onze cateringactiviteiten.

 drukwerk   09

Er wordt al een aantal jaar geen programmaboekje gedrukt. Het programma (en meer) vind je in de festival-app TMSQR  en op onze website. In de week voor het festival vind je een uitgebreid overzicht in de festivalkrant van Dordt Centraal. Wist je trouwens dat daarbij een ecologisch drukproces wordt gebruikt? Dankzij een waterloze druktechniek. En onze contracten? Die printen we niet maar ondertekenen en verzenden we digitaal. 

LEveranciers    10

Waar mogelijk werken wij met lokale leveranciers, die hoeven minder ver te rijden.

Zo worden de meeste podia en tenten geleverd door leveranciers uit de Drechtsteden. Ook de licht en geluidsinstalaties komen grotendeels van lokale bedrijven.

Transport voor artiesten

vervoer big rivers 11

Festivalvervoer

Steeds meer vervoersbewegingen tijdens de op en afbouw en de bevoorrading gedurende het festival gebeurt met elektrische voertuigen. 

Helaas is dit niet voor al het vervoer nog mogelijk, maar worden elk jaar stappen gemaakt. Zo zijn onze hoogwerkers om decoratie op te hangen tegenwoordig Hybride.

Artiestenvervoer

Het festival programmeert veel lokale bands, die hoeven niet ver te reizen, maar hebben wel vaak veel instrumenten mee, waardoor zij toch met de auto moeten komen.

Om dit te beperken plaatsen wij op meerdere podiums een zogenoemde vaste backline. Zo hoeven drummers geen drumstellen meer mee te nemen en gitaristen geen versterker mee te sjouwen.

Een groot deel van onze artiesten worden vanaf een centrale parkeerplaats de stad in gebracht, veelal met electrische bussen. Wij roepen al onze artiesten op om zoveel mogelijk te carpoolen richting deze parkeerplaats.

12  Onderscheiding

GroenLinks Drechtsteden reikte in 2019 het Groene Lintje aan Big Rivers uit. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen of organisaties die zich inzetten voor groenere en duurzamere Drechtsteden. Een hele eer natuurlijk, waar we ieder jaar ons best voor doen en onszelf, samen met jullie, steeds in verbeteren. Op naar het volgende lintje (of ketting).

Award Groene Lintje uitgereikt door GroenLinks

Wat kun je zelf doen?

  • Woon je in Dordrecht? Kom lekker lopend of met de fiets naar het festival!
  • Liever met de bus? Alle Qbuzz- bussen in Dordrecht rijden elektrisch.
  • Kom je van ver? Neem dan het OV! Big Rivers is goed bereikbaar met de trein of de waterbus.
  • Kom je toch met de auto? Zorg dan dat je auto vol zit. Een service als BlaBlaCar kan je hierbij helpen.
  • Gooi je afval in de daarvoor bestemde afvalbakken, let hierbij op afvalscheiding. Sigaretten horen ook in de afvalbak of neem een zakasbak mee.
  • Zin in lekker eten? Kies een keer voor plantaardig en/of lokaal.
  • Wil je de herbruikbare Big Rivers glazen niet bewaren voor thuis? Lever ze dan in bij één van de inleverpunten.
  • Breng je je eigen eten en/of drankjes mee? Zorg dan in ieder geval dat je het afval in de daarvoor bestemde bakken gooit.
  • Bewaar je Big Rivers ketting voor volgend jaar!